POR-regeling: mestverwerking in ruil voor dierrechten
Varkens- en pluimveehouders die hun mestoverschot volledig verwerken, kwamen met de POR-regeling bij bedrijfsuitbreiding in aanmerking voor een ontheffing voor 50% van de dierrechten die voor de uitbreiding nodig waren. Er is veel gebruik gemaakt van de in 2015 opengestelde POR-regeling. De 1,2 miljoen pluimveerechten waren een maand na de openstelling al verbruikt. Er waren tevens 121.622 varkensrechten beschikbaar. Dit komt in totaal neer op 1,6 miljoen kg fosfaat.
Vakbonden beraden zich op vervolgstappen
LTO-Pluimveehouderij/NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO-Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) willen dat Staatssecretaris Van Dam zijn besluit om de POR-regeling na 31 december niet meer te verlengen terugdraait. Als hij hiertoe niet bereid is, beraden zij zich op vervolgstappen. CDA Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd.
Hogere prijs dierrechten door einde POR-regeling
Deelnemers aan de POR-regeling moeten door dit besluit van Van Dam in 2018 alsnog dierrechten kopen of huren, of hun dan overtallige dieren afstoten. Hierdoor zullen veel meer pluimvee- en varkensrechten nodig zijn dan er beschikbaar zijn. Dit werkt prijsopdrijvend, merkt Gerben Schrijver, adviseur bij DLV Advies.
Omschakelen als optie
Het kopen van dierrechten is bovendien een forse investering. Gerben Schrijver: “Als een bedrijf uitgebreid is van 3000 naar 6000 vleesvarkens, dan moet een varkenshouder nog 1500 rechten kopen. Bij de huidige prijzen komt dat al snel neer op een investering van ruim een ton. ” Als alternatief ziet de adviseur Intensief bij DLV Advies het minderen in dieraantallen, bijvoorbeeld door het omschakelen naar een concept. Wat de beste oplossing is, moet per bedrijf bekeken worden.
Meer informatie over einde POR-regeling?
Neem contact op met Gerben Schrijver via 06 53 72 16 89 of g.schrijver@dlvadvies.nl.