Mineralenconcentraat op maat

Publicatiedatum: 28 september 2020

Mineralenconcentraat is een vloeibare meststof die, zeker het laatste jaar, vaak in het nieuws is als mogelijke vervanger voor kunstmest. Maar wat is mineralenconcentraat eigenlijk, hoe wordt het geproduceerd, wat zijn de ervaringen met mineralenconcentraat op grasland en wat kost het? Vanuit het project ‘Mineralenconcentraat op maat’ is op donderdag 1 oktober een bijeenkomst bij De Zevenster over mineralenconcentraat (Amsul) waarin deze vragen worden beantwoord. In verband met de (nieuwe) coronamaatregelen is aanmelden verplicht, is er een maximum aantal deelnemers en gelden er strenge hygiëneregels.  

Melkveehouders voeren het overschot aan dierlijke mest af en daarmee ook waardevolle (minerale) stikstof die de bodem nodig heeft. Bij mestscheiding, en eventuele verdere verwerking middels vergisting, wordt mest in fracties uit elkaar gehaald. Afhankelijk van de verdere bewerking kunnen uit de dunne fracties, via strippen en/of ontwateringsfiltratie, mineralenconcentraten worden verkregen. Eén van deze concentraten is ammoniumsulfaat, kortweg Amsul genoemd.

Amsul

Door de stikstof uit de dunne fractie te strippen ontstaat ammoniumsulfaat vanuit de mest. Amsul is een vloeibaar mineralenconcentraat dat is ontstaan uit het strippen van stikstof. De stikstof (N) wordt opgevangen en tot een minerale N-meststof verwerkt die door het lage nitraatgehalte weinig uitspoelt. Deze meststof bevat vrijwel uitsluitend minerale N en is zeer geschikt als meststof voor bijvoorbeeld grasland. Door deze meststof op tijd toe te passen, eventueel met behulp van precisietechniek en eventueel in twee keer te doseren, kan heel nauwkeurig worden gestuurd op perceelbehoefte en kwaliteit van ruwvoer. Het is juist deze kwaliteit van ruwvoer die theoretisch benaderd wordt, maar hoe doen we dat dan in de praktijk?

Mineralenconcentraat op maat toegepast

Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies, begeleidt projecten die betrekking hebben op mineralenconcentraat inzetten en produceren. “Binnen het project ‘Mineralenconcentraat op maat’ produceren we regionale meststofvervangers. Daarnaast ervaren we binnen dit project en in de projecten ‘Precisie met techniek in graslandmanagement’ hoe de concentraten in de praktijk uitwerken. We kijken onder meer wat beter werkt: bemesten met een spaakwielbemester of spuiten. Bij de precisietechniekprojecten gaan we nog een stap verder. Daar werken we met drones en bodemscans die data leveren waarmee inzichtelijk wordt wat er op delen van een perceel nodig is aan nutriënten. Net als bij andere meststoffen is de werking van mineralenconcentraat afhankelijk van de wijze van toedienen, de periode van bemesten, het product dat wordt gebruikt en de plek waar je de meststof plaatst. Bemesting met mineralenconcentraat draagt positief bij aan de CO2-footprint. Het is veel duurzamer dan het gebruik van kunstmest en het is veelal goedkoper. Door te werken aan geborgde, regionaal geproduceerde meststoffen en deze vervolgens samen met precisietechniek toe te dienen aan bijvoorbeeld gras, willen we werken aan optimalisatie van eigen ruwvoer. Minder input van extern aangekocht ruwvoer en/of krachtvoer.”

Uitleg over mineralenconcentraat

Wilt u weten wat mineralenconcentraat is, hoe het wordt geproduceerd en wat de ervaringen tot nu toe van de deelnemende veehouders binnen de projecten zijn? Vanuit het project ‘Mineralenconcentraat op maat’ is op donderdag 1 oktober een bijeenkomst bij De Zevenster in Noordhorn waar u een antwoord krijgt op deze vragen. U bent welkom zich aan te sluiten. In verband met de coronamaatregelen is aanmelden verplicht. 

Uitnodiging en aanmelden 
 

Het project ‘Mineralenconcentraat op maat’ wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Video | Hoe werkt de strokenfrees

In deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....

Lees verder

Gerst en erwten, goed alternatief voor snijmaïs

In het kader van het project ‘Verdienen met duurzame melkveehouderij’ werd onlangs in Renswoude een veldbijeenkomst gehouden. Hierin stond...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden