Najaarsgras vers benutten

Publicatiedatum: 23 september 2020

Najaarsgras vers benutten kan op verschillende manieren; door beweiding, zomerstalvoedering of een combinatie van beide. Beide systemen vragen veel aandacht in de uitvoering. Hoe pak je dat als veehouder aan?

Vanwege het mooie najaarsweer en de toegenomen gemiddelde temperatuur is het najaar tegenwoordig een soort tweede voorjaar. Het gras blijft lang groeien en is eiwitrijk. Bij zomerstalvoedering, waarbij gras dagelijks of meermaals per dag vers gemaaid wordt en direct op stal gegeven wordt, is een aanzienlijk deel van het gras in het rantsoen te behouden. “Het voordeel van vers najaarsgras voeren daarbij is dat de koe het veel beter kan benutten en er geen inkuilverliezen zijn. Bovendien bespaar je zo ook kosten doordat je minder eiwitrijk krachtvoer hoeft aan te kopen”, aldus Gijs van Loon, adviseur Mest & Mineralen en weidecoach.
Bij beweiding is de benutting van het gras door de koe nagenoeg gelijk.

Graskwaliteit optimaal houden

Beide systemen, zowel beweiding als zomerstalvoedering, vragen aandacht en doe je er niet zomaar even bij. Alles staat of valt met de graskwaliteit. Gijs: “Gras smakelijk houden kan goed door de graslengte kort te houden, dit voorkomt dat het muf wordt. Bij regenachtig weer kun je 80 tot 100 kg weidezout strooien om de smakelijkheid te verbeteren. Roest voorkomen is ook belangrijk, hier kan op ingespeeld worden door nog een kleine kunstmestgift te geven. Het is ook aan te raden de kali-voorziening van de bodem goed in de gaten te houden. Dit zorgt ervoor dat het gras blijft groeien en de kwaliteit en smakelijkheid behouden blijft. Bij de inzaai van nieuw gras kun je kijken naar de rasresistentie voor roest, ofwel tetrarassen in het grasmengsel. Die hebben een hogere smakelijkheid. Bij inzaai van klavers haal je hier pas op langere termijn voordeel uit. Blijf ook in afwatering investeren, zodat de waterafvoer goed kan plaatsvinden en de beloopbaarheid goed blijft.”

Goedkoopste optie: beweiding

Het maakt niet veel uit welk systeem gebruikt wordt voor het najaarsgras, maar het is wel zo dat beweiding de simpelste en goedkoopste oplossing is. Zomerstalvoedering vergt daarentegen een hogere investering en is ook arbeidsintensiever. Gijs: “Zomerstalvoedering geeft wel de hoogste benutting van het gras, omdat de voederwaardeverliezen het laagste zijn.”

Zomerstalvoedering en beweiding combineren

“Bij het combineren is van belang dat het zomerstalvoeren een aanvulling moet zijn op de beweiding. Het is belangrijk om deze twee systemen dan op elkaar af te stemmen, anders worden de verliezen in de wei te groot. Maar het kan een mooie aanvulling zijn om percelen op afstand bij te voeren op stal, zodat je ook dit gras optimaal vers kunt benutten”, legt Gijs uit.

Meer informatie over zomerstalvoedering of beweiding?

Wilt u meer informatie ontvangen over deze twee systemen, of een combinatie daarvan, neem dan contact op met één van onze weidecoaches.

Regio Zuid: Gijs van Loon
Regio Oost: Sjoerd Roelofs
Regio Noord: Michiel Meindertsma, Ap van der Bas en Albert-Jan Bos

In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil

Meer is niet altijd beter; zoek naar de beste afstemming tussen de behoefte van de plant en de beschikbaarheid van nutriënten in de bodem. Dat is...

Lees verder

Video | Hoe werkt de strokenfrees

In deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden