€ 125.000 subsidie voor (huur)koop van nieuwe machines en installaties

Publicatiedatum: 12 januari 2024

Voor ondernemers uit de provincie Groningen, Drenthe en Friesland is er sinds 22 januari een nieuwe subsidieregeling beschikbaar: Productieve investeringen landbouw. Deze subsidie, onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB), biedt mogelijkheden voor duurzame investeringen in nieuwe machines en installaties.  

De subsidie varieert tussen € 40.000 en € 125.000, waarbij het percentage subsidie varieert van 40% tot 55%. Gerdien Aaftink, projectaccountmanager bij DLV Advies, benadrukt: "Deze regelingen staan erom bekend fors overtekend te worden. Maar, als je toch wilt investeren in één van de genoemde items in de lijst, adviseer ik om deze subsidie aan te vragen."

Items lijst Friesland  items lijst Groningen Items lijst Drenthe

Productieve investeringen

De focus van de subsidie ligt op productieve investeringen in de landbouw, zie hiervoor de specifieke lijst van machines en installaties die in aanmerking komen. "Investeringen die de meeste kans maken op toekenning, moeten 18 punten hebben", vult Erik de Jonge, projectleider Energie bij DLV Advies, aan. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan machines of installaties om producten mee te bewerken (zoals malen en pletten) voor het maken van krachtvoer en/of meststoffen. Ook de aanschaf voor confortabele (gel)ligplaatsen voor koeien scoort hoog."   De regeling is toegankelijk voor landbouwers en samenwerkingsverbanden hiervan. “Subsidieaanvragers moeten voldoen aan verschillende voorwaarden, waaronder het plaatsen of gebruiken van de investeringen in de provincie Friesland, Drenthe of Groningen. Daarnaast dient er een sluitend financieringsplan en een projectplan volgens het format van het SNN aangeleverd te worden”, benoemt Gerdien.

Voorwaarden voor de subsidie:

  • Je bent een (jonge) landbouwer of een samenwerkingsverband hiervan.

  • De investeringen moeten geplaatst of gebruikt worden in de provincie Friesland, Drenthe of Groningen.

  • De subsidie varieert tussen € 40.000 en € 125.000 per aanvraag.

  • Subsidie bedraagt maximaal 40% van de totale kosten voor landbouwers en maximaal 55% voor jonge landbouwers (jonger dan 40 jaar).

  • Kosten die voor subsidie in aanmerking komen, moeten worden gestaafd met een factuur of een vergelijkbaar document.

  • Een projectplan volgens het format van het SNN, inclusief een sluitend financieringsplan, moet worden ingediend.

  • Bij investeringen die vergunningen vereisen, moet documentatie worden verstrekt over de gestarte vergunningsprocedure.

  • Landbouwers met een biologische bedrijfsvoering ontvangen een extra punt.

De regeling wordt toegekend via een tendermethode. De beoordeling vindt plaats na de sluitingsdatum op 12 februari, waarbij alle volledige aanvragen worden gerangschikt op basis van beoordelingscriteria. Projecten met de hoogste score maken als eerste kans op de subsidie.

Subsidie aanvragen

Heeft u ondersteuning nodig bij de aanvraag of wilt u dat DLV Advies de aanvraag en/of het financierings- en projectplan voor u indient, vul dan onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden