Monomestvergisting? Tijdig inzicht in financiële haalbaarheid gewenst

Publicatiedatum: 09 november 2023

Melkveehouders die overwegen om in monomestvergisting te stappen, doen er goed aan om zo vroeg mogelijk een financiële haalbaarheidsstudie te laten doen. Er zijn immers forse investeringen mee gemoeid en externe financierders zullen alleen geld verstrekken als daar een solide basis onder ligt. Dat benadrukt Niek Groot Wassink, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

Quickscan voor indicatie rendement

Monomestvergisting staat volop in de belangstelling. Of het nu gaat om een kleinschalige vergister voor stroomproductie op het eigen erf of een grootschalige cluster waarbij het groene gas wordt opgewaardeerd en op het aardgasnet wordt geleverd. Standaard wordt er eerst middels een quickscan gekeken naar de haalbaarheid van monomestvergisting op het bedrijf: hoeveel koeien zijn er, hoeveel dagverse mest wordt er geproduceerd, welke aanpassingen zijn er eventueel nodig in de nieuwe stal en wat is de terugverdientijd?

Breng financieringsruimte vroegtijdig in kaart

De investeringen die erbij komen kijken, lopen uiteen van pakweg € 4 à 5 ton voor een mestvergister voor het opwekken van stroom op het eigen erf, tot minimaal € 7 à 8 ton voor participatie in een cluster. “Dat zal in de meeste gevallen extern gefinancierd moeten worden”, stelt Niek. “Het is belangrijk om in een vroegtijdig stadium te toetsen hoe groot de financieringsruimte is. Je hebt tegenwoordig te maken met hoge rentes, wat het niet makkelijker maakt. Financierders willen vooraf weten hoe het bedrijf draait. Als de rentabiliteit onvoldoende is, zullen ze er geen extra geld in steken.”

Niek vervolgt: “Het is niet zo dat je met monomestvergisting het rendement van een bedrijf dat niet goed draait, recht breit. Monomestvergisting moet én voldoende rendement opleveren én het bedrijf moet al gemiddeld goed draaien om het gefinancierd te krijgen.”

Haalbaarheidsanalyse door DLV Advies

Een financiële haalbaarheidsanalyse kan gemaakt worden door de financieel adviseurs van DLV Advies. “Tegenwoordig komen daar ook regelmatig bedrijfstaxaties bij kijken. Wie vroegtijdig inzicht heeft, kan onnodige kosten besparen als het financieel niet haalbaar blijkt te zijn”, geeft Niek aan. “En als het wél haalbaar is, geeft zo’n financiële haalbaarheidsstudie ook meer zekerheid dat het uit kan.”

Zeker voor melkveehouders die overwegen om te gaan participeren in een cluster voor de gezamenlijke productie van groen gas, is dit zinvol. “Het moet natuurlijk niet zo zijn dat bijvoorbeeld twee van de tien melkveehouders het financieel niet kunnen bolwerken, waardoor de rest van de cluster als een kaartenhuis in elkaar valt”, schetst Niek.

Ga tijdig in gesprek met mogelijke financierders

Gezien de grote investeringen die ermee gemoeid zijn, is het zeker verstandig om tijdig in gesprek te gaan met partijen als de gemeente, banken of fondsen. DLV Advies kan gesprekken met mogelijke financierders faciliteren.

Niek: “In het hele traject van monomestvergisting zitten heel veel ‘go-no go’ momenten. Daarbij wil je het liefst niet afhankelijk zijn van andere partijen, maar juist zelf vroegtijdig kunnen beslissen of het wel of niet verstandig is om door te gaan.”

Meer weten

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van monomestvergisting of heeft u interesse in een quickscan of financiële haalbaarheidsanalyse? Neem contact op met één van onze adviseurs of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 

* verplichte velden

GLB bedrijfsplanvouchers t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

GLB-kennisvoucher opent 5 juni

Vanaf 5 juni a.s. worden de GLB-kennisvouchers opnieuw opengesteld uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze vouchers ter waarde...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden